Bir olayı veya bir konuyu olduğundan daha nazik bir biçimde anlatmaya ''öfemizm'' veya eskilerin deyimiyle ''Hüsn- Tabir'' denir. Hüsn-ü Tabir’de amaç zihinde kötü bir resim çizmeden nahoş bir olayı anlatabilmek, kötü bir olayı daha az itici bir şekilde tanımlamaktır.
Günlük hayatta çoğu kez farkında olmadan kullandığımız bu yöntemi bazı örnekler verince daha iyi anlayabileceğiz. Şişman bir bayana balık eti demek, kör yerine görme özürlü diye hitap etmek, ölen birisi için ebediyete göçtü demek öfemizm örnekleridir. Özellikle haberlerde hemen hergün rastlarız buna; ‘’güvenlik güçleri kırsal alanda karşılaştıkları 10 teröristi etkisiz hale getirdi’’ dediğinde spiker, gözümüzün önüne ölen insan görüntüleri gelmez ama bizler verilen haberdeki içeriği anlarız.
Görüldüğü gibi sözcükler büyülüdür, aklımızdaki düşüncelerin yansıması olan sözcükler, ağızdan çıktıktan sonra karşı tarafın aklında bazı düşünceler oluşturur. Kullandığımız kelimeleri doğru seçebilirsek karşımızdaki kişinin aklında istediğimiz düşünceyi-görüntüyü oluşturabiliriz.
Hüsn-ü Tabir aslında karşı tarafı rahatsız etmeden bir konuyu anlatabilme amacını taşıdığı için kullanan kişinin nezaketini de ifade eder.
Peki hüsnü tabir nezaket dışında başka amaçlarla da kullanılabilir mi?
Malesef evet, hele günümüzdeki acımasız rekabet şartları düşünülürse...
Örneğin bir hastaya burun estetiğini nasıl yaptığınızı anlatırken burnu törpülüyoruz derseniz bu size fazladan hasta kazandırabilir. Zira hastaya burun kemiğinizi kırarak yeniden şekillendireceğiz dediğinizde hastanın aklında oluşan görüntü hiç de hoş olmayacaktır, ama törpü kelimesi sanki tırnak törpülemek gibi daha masum bir görüntü oluşturacaktır. Bir süre sonra siz burnu nazikçe törpüleyerek mucizeler yaratan bir plastik cerrah olarak anılabilirsiniz.
Cici kelimeler bize algılamak istediklerimizi algılatsa da doktorluk güven üzerine dayanan bir meslektir, ve bizlerin görevi hastayı önce aydınlatmak sonra tedavi etmek olmalıdır. Hem zaten burun estetiği narkoz altında yapılır, bu nedenle burun kemiğinizin nasıl şekillendirileceğini bırakın doktorunuz düşünsün.
Etiketler : burnu kırmak mı törpülemek mi, burnu kırmanın yararları, burnu törpülemenin yararları, burnu kırmanın zararları var mıdır, burnu kırmanın zararları nelerdir, burnu törpülemenin zararları var mıdır, burnu törpülemenin zararlar nelerdir, burnu kırmak mı törpülemek mi daha iyidir, burnu kırmanın mı törpülemenin mi daha çok faydası olur, bursa burun estetiği ameliyatı, burun estetiği ameliyatı bursa, burun estetiği ameliyatı, bursa burun estetiği, burun estetiği bursa, burun estetiği, estetik, bursa burun ameliyatı, burun ameliyatı bursa, burun ameliyatı