Skip to main content

Çalışma Saatleri

Pzt-Cuma: 09:00 - 18:00
Cmt.: 09:00 - 17:00

Benler


Deriye rengini veren hücreler ”melanosit”lerdir. Melanositler ”melanin” denen boya maddesi üreterek derimize rengini verirler. Bu hücrelerden cildinde fazla bulunan ve fazla melanosit üreten kişilerin cilt rengi daha koyudur. Melanosit denen hücreler biraraya gelip kümelendiklerinde ben olarak bilinen ve tıpta ”nevus” olarak adlandırdığımız yapılar meydana gelir.

Benler genellikle ciltten daha koyu renkte siyah veya kahverengi görünümde olurlar. Bazıları cilt ile bir seviyede bir kısmı ise ciltten kabarıktır. Farklı büyüklüklerde olabilirler. Benlerin bazıları doğuştan itibaren vardır bazıları ise sonradan ortaya çıkarlar. İlerleyen yaşlarda ve güneş ışınlarına fazlaca maruz kalan el, yüz, dekolte bölgesi ve omuz gibi bölgelerde sıklıkla gözlenir.

Her insanın vücudunda onlarca hatta yüzlerce ben vardır. Bu benlerin hepsinin alınması veya tedavi edilmesi hem mümkün değildir hem de gereksizdir. Ancak bazı benler tehlike sinyalleri verirse kanserleşme şüphesi nedeniyle çıkarılmalıdır. Peki bu sinyaller nelerdir?

Uzun yıllardan beri mevcut bir benin kısa sürede

  • büyümeye başlaması,
  • renginin değişmesi,
  • sınırlarında düzensizlik olması
  • üzerinde yara açılması
  • ağrı yapması
  • kaşıntı yapması
  • kanamaya başlaması
  • yüzeyinde değişiklikler (çıkıntılar) oluşmaya başlaması
  • etrafında daha önce olmayan ufak benlerin çıkması durumunda bunlar tehlike sinyali olarak kabul edilir ve ben takibe alınır. 2 haftalık bir takip sonucunda olumlu bir değişim görülmediyse ben çıkarılmalıdır.

Şüpheli benlerde en iyi değerlendirme yöntemi ”Dermatoskop”tur. Dermatoskop ışık ve büyütme yardımı ile benlerin kolayca incelenmesini sağlar. Dermatoskop yardımı ile çıplak gözle görülemeyen detaylar daha net görülür ve benlerin bilgisayar ortamında kaydı tutulur. Dermatoskop iyi ve kötü huylu benlerin ayrımında en etkili tanı araçıdır.

Tehlike sinyali veren benler genelde lokal anestezi altında kolay ve kısa bir cerrahi müdahale sonucunda çıkarılır.

Bir Plastik Cerrahın meslek hayatı boyunca en çok duyduğu sorulardan birisi sanırım; -” benleri almak tehlikeli mi?” sorusudur.

Benleri almak tabii ki tehlikeli değildir, hatta kötü huylu veya ileride kansere dönüşme olasılığı bulunan benlerin alınması değil tehlike, hayat kurtarıcıdır.

Bunun dışında benler kozmetik nedenlerle (özellikle yüzde ve dikkat çeken benler gibi) veya hayatı kolaylaştırmak amaçlı (örneğin yanakta bulunan ve her traş sırasında kesilip kanayan benler gibi) alınabilir.

Bizimle
İletişime Geçin
Adres

Cumhuriyet Mah. FSM Cad.
Yağmur Sk. No:14
A Blok D: 1 (Cadde 224)
Nilüfer 16210 Bursa

Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma:
09:00 - 18:00
Cumartesi:
09:00 - 14:00

© Dr.Murat Tezcan. All rights reserved. Web Tasarım Bursa Web.

Open chat
Merhaba, bilgi almak istiyorum.